AUTOFINANCIERING: De 4 formules op een rijtje.

Of het nu een 2e hands auto is, een spiksplinternieuwe of een gans wagenpark, een autofinanciering blijft een hap uit uw budget. Maar voor alles is er een oplossing. In dit geval zijn er zelfs 4: U betaalt uw bedrijfswagen met eigen middelen. U kiest voor een krediet. Of vooreen leasing. Of voor renting.

Er is geen winnaar onder deze 4 formules. Elke formule heeft zo zijn voordelen en nadelen. Autofinanciering kiest u in functie van uw plannen en uw eigen financiële situatie. Vandaag, morgen en volgend jaar.

1. U betaalt met eigen middelen

Ideaal als u geen grootse plannen in het vooruitzicht hebt. Want dan kan u uw reserves aanspreken voor de aankoop van uw bedrijfswagen(s).
Nadelen? U hebt de zorg van de administratie, zoals inschrijving en verzekering, en het onderhoud.
Voordelen? U heeft geen maandelijkse afbetalingen en betaalt geen extra intresten. Enkel de kost van uw wagen.

2. U neemt een krediet

Ideaal als u wèl grootse plannen en projecten heeft. En uw eigen budget volledig daarnaartoe gaat.
Nadelen van een krediet? De administratie, het onderhoud en dat u dit krediet hebt lopen.
Voordelen van een krediet? Met een krediet voor uw bedrijfswagen(s) houdt u uw eigen budget vrij voor uw eigen plannen en projecten. Het is niet voor niets de meest gekozen oplossing voor het financieren van een auto. Als u voor een krediet kiest, dan kiest u een krediet op uw maat. Looptijd en bedrag worden zo afgesteld zodat u zichzelf niet aan de ketting legt.

Nog een voordeel: de investering van de nieuwe of 2e hands auto én de betaalde intrest van het krediet zijn in te brengen als beroepskost.

3. U kiest voor leasing

Ideaal als u alleen maar wilt kiezen in de showroom. De kopzorgen van de aankoop en de levering laat u aan de leasingmaatschappij over. En u betaalt elke maand “huur” aan de leasingmaatschappij. Leasing is helemaal ideaal als u extra kosten nodig hebt op het einde van het jaar. Want een ‘eerste verhoogde huur’ kunt u 100% inbrengen als beroepskost.

Nadelen van leasing? Wie een leasing neemt, denkt al snel dat alles geregeld is, en ook ineens betaald. Maar of u de auto nu met eigen middelen betaalt, er een krediet voor aangaat of voor leasing kiest: de inschrijvingstaks, jaarlijkse verkeersbelasting en (omnium-)verzekering komen uit eigen zak. Ook staat u zelf in voor het onderhoud.

Voordelen van leasing? U kunt de factuur, inclusief btw, voor 100% inbrengen. Ook bestaat er zoiets als een ‘off balance lease’, voor fiscale optimalisatie.

Is het aangenaam rijden met uw leasing auto? En wilt u geen afscheid nemen van de auto? Op het einde van het huurcontract hebt u de keuze om de leasing auto te kopen. Hoeveel de auto zal kosten, weet u op voorhand, want de prijs wordt bij de start van het leasingcontract vastgelegd.

4. U kiest voor renting

Renting is het luxepaardje onder deze 4 oplossingen. Renting gaat nog een stapje verder dan leasing.
Nadelen van renting? Die zijn er niet. Op het eerste zicht de prijs misschien? Niet als u de voordelen kent.
Voordelen van renting? U huurt één of meerdere bedrijfswagens. Voor een afgesproken termijn en kilometers. En voor een vast bedrag per maand. Alles is inbegrepen. Maar dan ook echt alles: reparaties, onderhoud, zomer- en winterbanden, belastingen, verzekering, bijstand, vervangwagen, alle administratie die daarbij komt kijken. Bovendien kan u de factuur inbrengen als beroepskost.